Koranafbrænding

Der er en præst i Florida, der vil fejre 11. september, årsdagen for flyangrebet på World Trade Center i New York og på Pentagon i Washington, ved at afbrænde nogle til formålet indkøbet koraner.

Den eneste rimelige reaktion på det må være: Ham om det!

Jamen, alle muslimer bliver stiktossede, når de opdager, at han virkelig gør det!

Bliver de tossede? Hm. Dem om det!

Herregud, se dog lige proportionerne i det! Der er tale om ting, der kan reproduceres. Der er tale om en bog til måske 50, måske 200 kr. Manden har ikke stjålet bøgerne, men ærligt og redeligt købt dem. Hvorfor må han ikke gøre med sin ejendom, hvad der lyster ham? Han skader jo ingen ved det. Der er ingen menneskeliv, der går tabt ved den aktion. Hvis det var tilfældet, kunne man bebrejde manden noget. For mennesker kan ikke reproduceres. Men koraner kan.

Dèr, hvor det kommer til at koste menneskeliv, er, når muslimerne skal til at finde en passende reaktion på koranafbrændingen. Den gode præst burde måske have været så betænksom at sende de imamer, der klager over ham, et par bibler til afbrænding. Så havde de dog noget at reagere på. Men han har måske haft en anelse om, at de ikke ville anse det som tilstrækkeligt. For de véd jo ligeså godt som vi, at hvis de foretog en bibelafbrænding, ville vi blot trække på skulderen og sige: de er godt tossede, de muslimer, at spilde penge på den slags pjat!

Så nu må vi se, hvad der sker. Fejlen er, at vi har reageret altfor svagt oven på Muhammed-tegningerne. ‘Vi’ betegner her langt de fleste lande, minus Danmark. Vi skulle have gjort, ligesom da ajatollah Khroumeini udsendte sin mordopfordring imod Salman Rushdie. Dengang var der ikke så få, der gik rundt med en batch, hvorpå der stor: I am Rushdie. Underforstået: Jeg mener som Rushdie, skal han slås ihjel, skal jeg også slås ihjel. Håbet var naturligvis, at muslimerne skulle forstå, at vi her i vesten ikke går og slår hinanden ihjel på grund af bøger eller avisartikler eller tegninger.

Men de fleste landes umiddelbare reaktion på Saudi-Arabiens boykot af Danmark var, at det var Danmark selv ude om. Og også herhjemme gav man muslimerne ret i deres krænkethedsfølelse. Havde nu samtlige vestlige lande fortalt de muslimske lande, der var åh så krænkede over tegningerne, at sådan noget må muslimer finde sig i, hvis de vil bo i et vestligt land, og at de i øvrigt ikke skulle blande sig i, hvordan aviser i vestlige lande blev redigeret, så måske det havde set anderledes ud. Og havde man reageret på deres protester ved at lave endnu flere Muhammed-tegninger, den ene mere udæskende end den anden, så måske de havde fattet det. Men nu, nu har de blot fået blod på tanden. Det lønner sig at sige, at man er krænket, derfor er man det.

Og blandt andet derfor har vi set, at en række tegninger på papir har fået den virkning, at temmelig mange mennesker er blevet slået ihjel. Ikke slået ihjel af de tegnende vesterlændinge, men af de krænkede muslimer. Man må spørge: er dog ikke dette, at blot ét menneske bliver slået ihjel, langt værre end nok så mange tegninger, der jo ikke slår ihjel?

Og tilsvarende må man spørge overfor den pastorlige koranafbrænding i Florida: Hvordan kan nogen muslim forsvare at reagere på noget sådant med at slå mennesker ihjel? Og vil man svare, at herpå kan man se, hvor stor vægt de lægger på deres koran, så må man sige, som muslimer sagde i begyndelsen af Muhammed-krisen, før den blev global, at hvad vi kristne foretager os, ikke kommer ind under muslimsk lov. Det var dengang. Men jeg skal lige love for, at sådan er det ikke mere.

Endelig må man sige, at hvis der findes muslimer, som ikke blot ærer koranen som Guds ord, men også læser i den – nå ja, de reciterer den i tide og utide, endda på arabisk – men altså læser i den, så de forstår den, så skulle de slå op på sura 5,33. Her står der, at hvis et menneske slår et andet ihjel, er det, som slog han hele menneskeheden ihjel, og hvis han reddede et andet menneskes liv, vil det være, som reddede han hele menneskeslægtens liv. Det burde vel give dem en smule tilbageholdenhed med al denne slåen-ihjel.

Dette indlæg blev udgivet i Islam. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.