Sæbeopera under høringen i London

Barberskum! I gamle dage hed det barbersæbe, og med anvendelsen af dette fluidum må man sige, at presseskandalen i England er blevet en veritabel sæbeopera.

Dog, læg venligst mærke til det: Det er ikke parlamentshøringen, der har noget farceagtigt over sig, det er pressens gengivelse af, hvad der skete under høringen, der har det.

Jeg sad og lyttede til Erik Lindved i Deadline i går (19-7 11). Og tænk, her hørte man en mand, der fortalte om, hvad der var sket under parlamentshøringen af Rupert Murdock; han havde åbenbart hørt det hele, og han var i stand til på få minutter at slå ned på en række væsentlige ting, der var pinlige for Murdock. Lige nu husker jeg kun den detalje, at Murdocks koncern havde betalt svimlende beløb i advokatsalær for én af de journalister, der for nogle år siden blev anklaget for urent trav. Det rimer kun dårligt med, at både Murdock og hans søn nu påstår, at de intet vidste om den sag.

Hvor ville jeg dog gerne have kunnet bore lidt mere i disse materier! Hvor vedkommende for hele sagen er det ikke, om Murdock’erne har ret i deres benægtelse af at kende noget til lovovertrædelserne, eller om de – hvad vist må siges at være sandsynligt – hele tiden har haft nøje tjek på, hvad der skete! Hvor overfladisk forekom ikke på den baggrund de to tv-avisers dækning af sagen! Her overskyggede overfaldet på Rupert Murdock fuldstændig enhver beskæftigen sig med de særdeles seriøse ting, høringen handlede om. Men hvad, tænker man, det er vel billedmediets mangel: når der er opsigtsvækkende billeder at finde, så hænger man på, ellers mener man (fejlagtigt, efter min mening) det er for uinteressant for seerne. Vent bare, til vi ser morgenaviserne!

Og så slår man op her til morgen, og hvad må man se? Intet, siger og skriver INTET. Hos Berlingske: en kort reportage fra overfaldet, suppleret med en bemærkning fra én af udspørgerne: ”Din kone har en fremragende venstre-hook!” det er det hele. Politiken bringer en rapport om politiets arbejde med sagen, men intet om parlamentshøringen, bortset fra et tv-indslag om ”overfaldet”. Og Jyllands-Posten? Også her hersker den store tavshed om sagen, bortset fra, at man også her bringer et tv-indslag om sæbeoverfaldet, og bortset fra, at man fortæller, at Murdock-imperiets aktier er steget en smule.

Jamen, havde da ikke samtlige medier annonceret, at denne dag, tirsdag, var imødeset med stor spænding, for her skulle den store mediemogul ristes over en sagte ild. Og som man kan forstå på Erik Lindved var det faktisk, hvad der skete. Og hvad sker så? Der sker det, at sæbeoperaen overtrumfer alt andet.

Det kunne være interessant, hvis der var nogle medier, der gav sig til at holde øje med, hvordan det går med sæbe-gerningsmanden. Er der mon nogen, der under bordet betaler en stjerneadvokat for at forsvare ham? Jo, for man får mistanke om, at overfaldet på Murdock er iscenesat af Murdock selv. Hvis det er, har det det virket over al forventning her i Danmark.

Men hvorfor er vore medier dog så dumme? Hvorfor tror de, at vi er så dumme, at vi interesserer os mere for en galnings overfald på en gammel mand med barberskum (det er overfaldet, der sker med barberskum, ikke den gamle mand, der har barberskum), end for en ordentlig, normal-journalistisk behandling af høringen. Svaret er: Sæbeopera! Og igen: det er ikke høringen, der har karaktér af sæbeopera, det er mediernes behandling af høringen.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Samfundsforhold. Bogmærk permalinket.

Et svar til Sæbeopera under høringen i London

  1. Claes siger:

    En ond mistanke – medierne holder lidt sammen og hæfter sig derfor ved udenværker som sæbeskum og farven på Murdocks kones silkebluse, og undgår de mere pinlige emner.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.