Husker De forargelsen over den danske grænsekontrol?

Ja, ikke sandt? Hvor blev de dog forargede, de tyske medier og politikere! Det var til at begynde med kun Dansk Folkeparti, der kom med forslaget om at indføre en slags grænsekontrol. Den skulle kun bestå af et krav om nedsat hastighed ved grænseovergangene og en større bemanding ved toldstationerne, men på trods af det minimale ved forslaget vakte det stor vrede i EU.

Det vakte imidlertid stor forståelse her i landet. Så stor en forståelse blev registreret af aktive meningsmålinger, at socialdemokraterne hoppede med på forslaget. Og så blev grundstenen lagt til nye bygninger ved grænsen. På trods af skeptiske toner fra EU, ja, endda på trods af en tysk, meget morsom satirisk film om danske grænsebomme, se min blog om dette usædvanlige fænomen her.

Men hvad må mit øje så skue her til morgen på forsiden af Jyllands-Postens internetavis! Det er i sandhed besynderligt at skulle læse en artikel om, at tyskerne har indført just det, de bebrejdede os for at ville gøre, ved grænsen mellem Tyskland og Polen, se her. Oven i købet er artiklen yderst positiv overfor dette tiltag, for den meddeler, at det er lykkedes tysk politi at fange 55 udlændinge, der har været på tyvetogt i Danmark og efterfølgende udlevere dem til dansk retsforfølgelse.

Svagt genlyder i ens baghoved et ekko af nogle forsikringer om, at vi skulle med i EU, med i det retslige og forsvarsmæssige samarbejde, netop fordi det ikke skulle være sådan, at de store lande bare gjorde, hvad de ville. Næ, hed det, indenfor EU gælder det, at alle er lige for loven, de store såvelsom de små; når samarbejdet er baseret på faste regler, kommer det ikke an på at have magt i kraft af sin størrelse, men på at have ret i kraft af sine argumenter. Flotte tanker, ikke! Som altså bare gælder ad Wandsbeck til.

Artiklen er vist oven i købet lidt underfundig. Man har fået en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov. Og han er naturligvis glad for, at tyve bliver fanget. Det forstår man så udmærket. Men når han giver sig til at forklare fangsten med det gode samarbejde mellem dansk og tysk politi, og når han fortsætter med at fortælle om alt det, Danmark som formandsland for EU vil gøre for at øge det grænseoverskridende politisamarbejde, så tager artiklen vist lidt gas på ham. For lige før interview’et med ham og lige efter det har man anbragt den sande forklaring på fangsten: langt de fleste af de 55 er blevet taget ved grænseovergangene, og de er blevet taget, ikke fordi det danske politi havde mistanke til dem, men fordi tysk politi fandt noget mistænkeligt i deres biler, da de krydsede grænsen.

Altså: det tiltag, som vi ville have etableret ved den dansk-tyske grænse, det har tyskerne etableret ved den tysk-polske grænse. Det tiltag, som modstanderne dengang påstod ikke ville bringe noget positivt med sig, det har nu bevist sit værd: man fanger virkelig kriminelle på den måde.

Det vil sige: Morten Bødskov er ude at svømme. Skulle han holde sig til sandheden, skulle han indrømme, at det var forkert af den nye danske regering at sløjfe den påbegyndte danske grænsekontrol. Det gør han ikke. I stedet giver han sig til at berømme samarbejdet mellem dansk og tysk politi. Hvilket ikke har noget med sagen at gøre. Hvad skulle det tyske politi gøre andet end udlevere tyvene til Danmark? Man står jo i samme situation som Absalon i Aden-bugten. Og ingen kan vel forestille sig, at tyskerne skulle bære sig ad, som vi bærer os ad med tilfangetagne pirater: bare sætte dem i land igen, fordi vi ikke kan finde noget land, der vil retsforfølge dem. Altså: Skulle tyskerne sige til forbryderne: ”Nå, det dèr, det er jo bare stjålet fra Danmark! Kør I bare igennem med det!” Selvfølgelig ikke.

Altså: Grænsekontrol virker! Og den får lov til at virke, uden problemer overhovedet, uden at nogen forarget gør anskrig, uden nogen indblanding fra politikerside, når bare det land, der indfører det, er tilstrækkelig stort. Tja!

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Samfundsforhold. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s