Sæt lønnen op!

Nu har jeg ledt og ledt, men ikke kunnet finde det. Og det værste er, at jeg ikke rigtig er klar over, hvad jeg leder efter: er det en kort udtalelse fra en Tv-avis, eller er det en sidebemærkning i en avisartikel? Er det noget, jeg har læst på mine papiraviser, eller har jeg set det på internettet? Det kan jeg ikke huske. Og så kan jeg ikke finde det.

Der var tale om henkastet bemærkning fra én eller anden. Og den slags bemærkninger plejer jeg at ”høre hen over”. Det var da også i dette tilfælde først bagefter, det slog mig, hvor rammende den var. Men den var også overraskende, og specielt overraskede det mig, at der ikke tidligere var nogen, der havde fået den tanke, heller ikke jeg. Nå ja, det sidste overrasker måske ikke andre end mig selv, men alligevel!

Tanken, der blev fremført, var et forslag til løsning af den ubalance, der er mellem nord og syd her i Europa. Vi hører hele tiden, at denne ubalance skyldes Sydeuropas ødselhed: man har givet sig selv lønforhøjelse uden at bekymre sig om konkurrenceevne, mens vi her i nord har været tilbageholdende med vore lønkrav, med det resultat, at vore varer kan udkonkurrere varerne fra syd. Og så bliver ubalancen endnu større, for mens der tidligere, før euroen blev indført, ville være sket det, at kursen på de sydeuropæiske valutaer blot ville være faldet, sker der nu det, at disse lande gældsætter sig mere, og desuden går mere og mere i stå i økonomisk henseende.

Og så var der altså én, der gjorde opmærksom på, at hvis man nu tænkte sig, at det europæiske samarbejde ikke blot byggede på, hvad der kunne betale sig, men også på en vis solidaritet landene imellem, så behøvede sydeuropæerne jo ikke gå ned i løn; man ville opnå den samme virkning, hvis nordeuropæerne gik op i løn.

Vi lader den lige stå et øjeblik.

Det kan da ikke passe! Der må være noget galt med den påstand! Men hvad er der galt?

Der er ikke noget galt. Det er sandt nok. Hvis den højtbesungne europæiske solidaritet betyder noget, skulle nord sætte lønningerne op. Jamen, derved ville de jo miste konkurrenceevne! Javist, men de ville miste den til sydeuropæerne, som så ville kunne vinde det tilbage, som de hidtil har tabt til tyskerne med de lave lønninger.

Javist, men ville så tyskerne ikke få øget arbejdsløshed? Jo, det ville de, men italienerne, spanierne og grækerne ville få nedsat arbejdsløshed. Så det, tyskerne skulle gøre: at hæve lønningerne, ville altså ikke være omkostningsfrit; de ville komme til at betale med højere arbejdsløshed. Men andre indenfor euro-zonen ville få mindre arbejdsløshed. Det er det, man kalder solidaritet.

Men hvad med eksporten ud af EU? Den ville tyskerne da miste. Joh, noget ville man nok miste til de sydlige lande (forudsat, at de ville undlade at sætte lønningerne op), men ikke så meget. For euroen ville falde overfor dollars og de andre ikke-europæiske valutaer. Og på den måde ville tyskerne kunne fastholde den del af deres eksport, som de ikke ”afleverer” til Sydeuropa.

Fordelen ved denne ordning, er, at den ikke ville ødelægge nogens mulighed for at betale de faste udgifter. Det er jo det, der er det bombastiske og truende ved de lønnedskæringer, som syden skal i gang med. Huslejen bliver ikke nedsat tilsvarende.

Men rolig! En sådan ordning vil ikke blive gennemført. Sådan siger man til sig selv. Ikke desto mindre beretter ”Den korte Avis”, at tyske metalarbejdere fornylig har opnået en lønstigning på 4,3%, langt mere end de danske, se her. Og den tyske finansminister har meddelt, at han ikke er utilfreds med dette, og tillige ladet forstå, at man i Tyskland nok vil affinde sig med en vis inflation. Dette sidste har dog ikke med euro-zonens indbyrdes solidaritet at gøre, men med den vækst at gøre, som alle i zonen drømmer om. For den fordyring af tyske varer, som lønstigninger i Tyskland vil føre med sig, behøver ikke føre til inflation, den modsvares jo af, at f. eks. græske varer holder priserne i ro.

Men selvfølgelig, nu tyskerne er i gang med at være solidariske (fordi euroen tvinger dem til det), kan de da også godt gå med til lidt inflation. For også det vil hjælpe det betrængte Sydeuropa. Foruden at det hjælper os i nord.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Samfundsforhold. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.