Dansk forkælethed eller muslimsk kultur?

Det er kommet frem, blandt andet i DRTV den 20-10, at en del danske kvinder tager til Sverige for at få foretaget abort, se her. Sagen er den, at man i Sverige kan få foretaget abort, uden at skulle have speciel tilladelse, op til 18. svangerskabsuge, mens man i Danmark har sat grænsen ved 12. uge. Tilsvarende har man i Danmark den regel, at man ikke kan få oplyst barnets køn – undtagen i særlige tilfælde – før efter 12. uge. Men den forskel er der en del, der har benyttet sig af. De får foretaget en scanning efter 12. uge i Danmark, så kan de jo få oplyst barnets køn. Og hvis det så viser sig, at barnet har ”et forkert køn”, rejser de til Sverige og får foretaget en abort.

Vores regelsæt har til hensigt at forhindre kønsbestemte aborter. Men denne smukke hensigt er nu blevet udhulet af de anderledes svenske regler. Og det er der altså nogen, der har fundet ud af.

Af udsendelsen – og af ovenstående link – fremgår det, at DR-journalisterne har interview’et Birgit Petersson fra Abortrådet. Hun mener, det er den veluddannede del af befolkningen, der tager til Sverige, og at denne trafik er et symptom på, hvor forkælede vi efterhånden er blevet. Alt skal være perfekt, anderledes køn end ønsket accepteres ikke.

Af en artikel i Jyllands-Posten fremgår det imidlertid, at læge Vibeke Mannike er uenig i den opfattelse. Hun mener, det især er kvinder med anden etnisk baggrund end dansk, herunder muslimer, der bruger dette hul i loven til at få foretaget kønsbestemt abort, se her. Disse kvinder er udsat for et stort pres for at føde en dreng.

Nu hører vi så i Tv-avisen den 21-10, at Birgit Petersson fortæller, at der i visse tilfælde er blevet givet tilladelse til kønsbestemt abort af abortankenævnet til netop kvinder med anden etnisk baggrund end dansk, se her. Hun siger, at tilladelserne primært gives til kvinder med anden etnisk baggrund end dansk, som ønsker en dreng. De argumenterer ofte for, at de vil sikre familien et mandligt overhoved. Og det er jo en anden snak end den, der kom frem i går om forkælede danskere.

Det blev ikke klart, hvilken lovhjemmel abortrådet har holdt sig til i disse tilfælde. I en artikel på nyhederne.tv2.dk, se her, hedder det:

Rådet kan godkende en senere abort, hvis det ufødte barn har en betydelig fysisk eller psykisk lidelse, hvis graviditeten udsætter kvinden for helbredsmæssig fare, hvis kvinden er blevet gravid som følge af en seksuel forbrydelse, eller hvis kvinden ikke findes mentalt klar til at forsørge barnet.

Man skal vist have en meget stor juridisk uddannelse for heri at kunne finde hjemmel for kønsbestemt abort. Medmindre man da vil hævde, at en kvinde, hvis familie er stærkt imod, at hun skal føde den pige, hun bærer, ikke mentalt er klar til at føde barnet. Men det er da vist juridisk snyd. Der er ikke noget at sige til, at en række folketingspolitikere vil have indkaldt abortankenævnet til samtale desangående.

Nuvel, i Norge er det lang tid siden, man har opdaget dette smuthul for abortsøgende. Ved hjælp af snaphanen.dk fandt jeg frem til dette link, hvor biodirektør Signe Rogne i 2009 fortalte om den samme trafik, i dette tilfælde altså fra Norge til Sverige. Og, siger hun, det drejer sig altid om pigefoster, man ønsker at abortere, aldrig om drengefostre.

I samme artikel fortæller en jordemoder, at de på fødeafdelingen ofte får spørgsmål fra kvinder, der vil have deres fostres køn at vide, og de hører også ofte kommentarer fra familien, ægtemænd, fædre eller onkler, at de ønsker sig en mandlig arving. De fleste henvendelser af den art kommer fra det pakistanske miljø, siger hun. Men det fremgår ikke af hendes udtalelser, om det, at de får barnets køn at vide efter 12. uge, fører til, at de tager til Sverige for at få en abort.

Alt dette rejser det spørgsmål, der står i overskriften. Er der tale om etniske, forkælede danskere, der selv vil bestemme over det hele, også over deres barns køn, eller er der tale om muslimer eller andre ikke-etniske danskere, der kommer fra kulturer, hvor drengebørn står i højere kurs end pigebørn?

Og alt, hvad der kan siges til det spørgsmål, er: Vi véd det ikke.

Vi véd ikke engang, om det især er drenge- eller pigefostre, der bliver aborteret. Og det er altså ret svært at gætte, om det er det ene eller det andet. Det lyder da tilforladeligt, når Birgit Petersson hævder, at det er etniske danskere, der selv vil bestemme, og får vi forklaret, at der måske er en mor til tre drenge, der denne gang helst vil have en pige, og som derfor ønsker at få kønnet at vide, så hun kan abortere den fjerde dreng, så finder vi det måske forkasteligt, men kan dog godt sætte os ind i det.

Nogen vil måske anse det for nærmest selvindlysende, at det mest må være muslimer, der benytter sig af denne trafik. Og sandt er det jo, at der ikke er ligestilling mellem kønnene i den religion. Men sandt er det også, at netop muslimske lande har stillet sig bag den katolske kirkes modstand mod abort. Så hvis det er muslimer, der deltager i disse abortrejser, handler de da vist i ret høj grad imod deres religions anbefalinger. Men hvad – det er før set, at man har haft en restriktiv holdning, indtil man selv fik brug for en mere lempelig anskuelse.

Er De forvirret? Jeg også.

Dette indlæg blev udgivet i Etik. Bogmærk permalinket.

7 svar til Dansk forkælethed eller muslimsk kultur?

 1. Endnu en gang FUP og FAKTA fra nyhedsmediernes verden. (Dem kan man finde mange af. 🙂 )

  Og fakta i den her historie er, at der er en mulighed for abort uden speciel tilladelse op til 18. uge i Sverige, som mennesker fra blandt andet Danmark kan gøre brug af.

  Og det, der er fup ved historien, er, at det skulle være forkælede danskere, der ønsker et barn af et bestemt køn, der vælger at tage til Sverige, og får en abort efter 12. uge.

  For hvem, og hvilke bevæggrunde der ligger bag valget af abort helt op til 18. uge af graviditeten – det vides ikke med sikkerhed. Det er der ikke dokumentation for.

  Et eller andet sted er det dårlig journalistik at lancere udokumenterede informationer i nyhedsmedierne. Det burde DR’s medarbejdere være i stand til at gøre bedre?

  Venlig hilsen Ulla…

 2. Svend Jespersen siger:

  Det er faktisk ikke korrekt, at islam deler den katolske kirkes syn på abort.

  Den mest anerkendte holdning er, at abort er tilladelig i de første 120 dage af en graviditet, fordi Allah ifølge de mest anerkendte muslimske lærde først efter de 120 dage giver fosteret en sjæl (ruh). Først da bliver fosteret et komplet menneske.

  Linket herunder beskriver muslimske synspunkter mht. abort:

  http://www.islamawareness.net/FamilyPlanning/Abortion/abortion3.html

  Venlig hilsen
  Svend Jespersen

 3. Morten - - - siger:

  Det er heller ikke min opfattelse, at abort er sjældent forekommende blandt muslimer, eller specielt kontroversielt. Jeg er selv blevet spurgt af en muslimsk pige engang, om jeg ville råde hende til abort.

  Jeg gætter også på, at abort er “tilladt” blandt muslimer, for jeg har ikke set nogen tilbageholdenhed.

  Det er værre med mødomme. Men de kan jo i dag fornys, så alt er i den skønneste orden på bryllupsnatten. Det bliver de så i stort tal. Sådan er det. Fromhed er mange ting. Og i en ny tid, er fromhed i hvertfald ikke det, vi troede det var, da vi kun havde vores egen vandel at måle den på.

  – – –

 4. Morten - - - siger:

  “Vi ved det ikke”.

  Det er en holdning.

  Jeg ved det godt. Jeg ved også, hvilket køn, der især fravælges. Vi har lov at henholde os til den sunde fornuft og til den menneskelige erfaring. Disse er kilderne til vor mest værdifulde viden. Vi ville ikke kunne læse en statistik, uden dem. For de gør, at vi ikke farer vild, og ikke lader os forføre. Dersom vi tager dem i anvendelse.

  – – –

  P. S. ((( Det er oldtidskulturer – herunder muslimer – der aborterer pigebørn )))

 5. Back siger:

  Turde det ikke være topmålet af hykleri at hyle op om at pigefostre bliver aborteret “inden for grænsen” i hhv. DK, N eller S, uanset hvilke bevæggrunde der henvises til, når vi samtidigt bare trækker på skuldrene af at BØRN bliver aborteret?
  I den sammenhæng er drenge åbenbart mindre værd end piger, eller hur?!
  😉 .b

 6. Bach – ja grundlæggende så bygger hele vores samfund på en stor omgang dobbeltmoralske og hykleriske regler, regulativer og lovgivninger af etik og grænser for: at give og tage liv; kategorisering af gode og dårlige liv; at normsætte forskelsbehandling af mennesker alt efter ”point” på den menneskelige ”værdiskala”…

  Enhver der påberåber sig at gå ind for menneskerettighedernes erklæringer om menneskers ligeværdige eksistensberettigelse på tværs af køn, race, alder religion osv. – bør samtidig tage afstand fra enhver form for standardiserede regler for gode og dårlige liv…

  Det er faktisk et ret hyklerisk og dobbeltmoralsk samfund vi lever i 😉

  Venlig hilsen Ulla…

 7. Pingback: Samfundet på tværs…» Blog Archive » Er standardiserede regler for gode og dårlige liv et udslag af dobbeltmoralsk hykleri?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.