Om at droppe juletræet i Egedalsminde

Direktøren for boligselskabet 3B, som Egedalsvænge hører ind under, har udtalt, at det efter hans mening er det fornuftigste at droppe juletræet i bebyggelsen, se her. Jo, for vi risikere at skabe endnu mere uro, vold og hærværk i bebyggelsen. Heldigvis har da flere politikere, deriblandt Karen Hækkerup, været ude og sige, at det er en dårlig idé, en meget dårlig idé, se her. I den forbindelse kan det være på sin plads at minde om, hvad Salman Rushdie sagde fornylig i et interview i Deadline. Jeg har refereret det i et blogindlæg den 19-9, se her, og citerer direkte derfra:

I et interview med Salman Rushdie som Deadline i går (18-9) bragte uddrag af, har han nogle overvejelser over, hvad vi i vesten skal gøre. Han skelner mellem et ”før” og et ”efter”, det vil sige: før og efter volden eller voldsopfordringen. I det første halve år efter at hans bog ”De sataniske vers” var udgivet, skabte den en del debat. Og det er helt i orden, sagde han, det er endda i nogle tilfælde ligefrem litteraturens opgave at skabe debat. Og i en sådan debat kan man give udtryk for, hvad man mener om bogen, og hvorfor man måske ikke synes særlig godt om den. Men så snart Ajatollahens mordopfordring, fatwaen, kom, ændredes billedet totalt. Nu var det, der skulle forsvares, ikke længere bogens kvalitet, nu var det ytringsfriheden, man skulle gå ind for, nu var det volden, der blev anvendt imod bogen, man skulle vende sig imod, nu var det det urimelige i, at nogen ville myrde for at lukke munden på en forfatter, der skulle fremholdes.

Det samme er tilfældet i Egedalsvænge. Indtil der blev begået vold fra muslimernes side, var det et spørgsmål, man kunne tage forholdsvis afslappet på. Man kunne nøjes med at sige: ‘Herregud, et sølle grantræ, det kan da ikke hidse os så meget op’. Men efter at ruderne i boligforeningformandens lejlighed blev knust – hun gik ind for juletræet – og efter at en TV2 bil fik sin forrude slået ind, er billedet totalt ændret. Nu er det hele blevet principielt. Nu er det et spørgsmål om, hvordan vi fremover skal leve med hinanden, muslimer og kristne. Vi kristne foreslår, at vi skal leve efter den gyldne regel, at hvad du ønsker, andre skal gøre mod dig, det skal du gøre mod dem. Det har Jesus anbefalet os, men det er nu lige så meget noget, vi går ind for, fordi vi kan se det rimelige i det. Denne regel findes vist også i én eller anden form hos muslimerne, enten i koranen eller i nogle haditter. Men indrømmet – det ser ikke ud til, at muslimerne gør særlig meget ud af den. Men det er alligevel kommet frem, at der er mange af de såkaldt moderate muslimer, der går ind for, at man skal håndtére en situation som den i Egedalsvænge ud fra den gyldne regel: ‘Fordi vi (altså vi muslimer) ønsker at kunne fejre Eid-fest i bebyggelsen, skal vi rette os efter det ønske i vor omgang med de kristne og altså tilsvarende give dem lov til at fejre deres kristne julefest’. Men der er andre muslimer, der mener, at muslimer er mere end andre mennesker, og at den gyldne regel derfor ikke gælder for dem. Enten på den måde, at de, når de er i flertal i en bebyggelse, ad demokratisk vej kan nægte mindretallet at fejre deres fester, eller på den måde, at de gennem forskellige voldelige aktioner gør mindretallene så bange, at de ikke tør bo der længere. Og her må altså de moderate muslimer finde ud af, hvad de vil. I morgen eller måske allerede i aften vil vi vide, om de går den ene eller den anden vej. Men minsandten må også vi danskere finde ud af, hvad vi vil. Eller altså finde ud af, at situationen er blevet en helt anden, når muslimerne anvender vold. Og det er jo, hvad de har gjort her. Så at droppe juletræet nu, er at lade volden tage over. Og derved hjælper vi sandelig ikke de moderate muslimer.

Dette indlæg blev udgivet i Islam. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.