Hvilken lov gælder?

Jeg må indrømme: der er noget, jeg ikke forstår.

Nu har man igennem snart lang tid diskuteret børnepenge til andre EU-borgere. Der er sket det, at den danske regering i sommer fik et brev fra en underordnet embedsmand i EU-kommissionen om, at man anså den lov, der blev vedtaget under VK-regeringen, hvorefter en arbejdstager fra et andet EU-land først kunne få børnepenge til sine børn i hjemlandet, når han havde ”optjent” retten dertil efter 2 års forløb, man anså denne lov for stridende imod EU-retten.

Og straks faldt regeringen til patten og begyndte at administrere imod en lov, der var vedtaget i det danske folketing. Regeringen har altså administreret imod dansk lov fra i sommer. Det er det, jeg ikke forstår.

Jeg har ganske vist hørt Helle Thorning Schmidt sige, at den EU-ret, der her er tale om, har umiddelbar retsvirkning her i landet. Men hvis den har det, hvorfor har skatteminister Morten Østergaard så forelagt folketinget en lov, der skal give EU-borgere ret til børnepenge, fra de sætter foden på dansk jord? Det er jo fuldstændig overflødigt. Vi har EU-bestemmelse. Den har umiddelbar retsvirkning i Danmark. Hvad skal den lov så til for?

Ét af to: Enten har en dansk lov, vedtaget behørigt af folketinget, retsvirkning i Danmark, og så er det regeringens forbandede pligt, uanset om den mener det ene eller det andet, at administrere efter denne lov. Eller også har EU-bestemmelsen umiddelbar retsvirkning her i landet, og så er det helt efter bogen, at regeringen fra i sommer har administreret efter denne bestemmelse. Men så skal den da ikke komme og bede folketinget om lov til at administrere således. Derved siger den jo, at EU-bestemmelsen alligevel ikke helt og aldeles har sådan fuldstændig umiddelbar retsvirkning her i landet.

 

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Samfundsforhold og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s