Ukrainsk i Ukraine?

Flemming Rose kom med en oplysning for et stykke tid siden, som ingen siden har taget op. Han hævdede, at parlamentet i Kiev nu har vedtaget en lov, der gør ukrainsk til det eneste officielle sprog i hele Ukraine. Den blev vedtaget den 23. februar 2014 med 232 stemmer ud af 450, men er ikke blevet underskrevet af den provisoriske præsident, se wikipedia her og se et interview med Rose i Kristeligt Dagblad her.

Det eneste, jeg siden har hørt til denne forordning, er en udtalelse dags dato (6-3) fra en borger på Krim, som mente, at regeringen i Kiev lagde hindringer i vejen for det russiske sprog.

Men ærlig talt, må man ikke undre sig over, at ingen fra den vestlige verden har opfordret parlamentet til at trække denne lov tilbage. Man taler op ad stolper og ned ad vægge om det ukrainske folk, men vi véd jo alle – eller vi burde i det mindste vide det – at det, vi kalder det ukrainske folk, er dybt splittet i en ukrainsk-talende vestlig del og en russisk-talende østlig del, og at en meget stor del af uroen i landet bunder i denne forskel.

Skal vi fra vestlig side arbejde for demokrati i Ukraine, så må vi sørge for, at regeringen giver etniske mindretal god beskyttelse. Det hører med til god demokratiskik. Og skal vi gøre noget for at få Putin til at afholde sig fra at gribe ind, så må vi prøve at overbevise parlamentet i Kiev om, at specielt det russiske mindretal må have beskyttelse. Men intet af det gør vi.

Bevares, der har været svage pip fra polakker og rumænere imod denne lov, men de store kanoner fra Vesten har ikke advaret mod den. EU’s ministerråd har ellers fra Belgien de bitreste erfaringer om, hvor store følelser der kan knytte sig til sproget, og hvor irrationelt – for andre at se – sådanne stridigheder kan udvikle sig.

Dette indlæg blev udgivet i Samfundsforhold og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.