Afsløring for åbent tæppe

I går aftes (den 23-3) havde Adam Holm en kendt svensk debattør i stolen. Det drejede sig om Göran Rosenberg. Det er ikke, fordi han ligefrem er min kop te, så mine forventninger var ikke skruet særlig højt op. Men jeg blev da hængende udsendelsen igennem. Det skyldtes vist især Adam Holms forsigtige, men dog saglige måde at spørge på.

Vi fik allerede fra begyndelsen at vide, at Rosenberg satte lighedstegn mellem populistiske og nationale partier. At være populist, hævdede han, vil sige at afgive løfter, som man umuligt kan indfri. Og hvis man afgiver løfter om at skrue tiden tilbage til dengang, da nationalstaterne havde noget at sige, så er man populist, for den tid er endegyldigt forbi, hvor det var nationalstaterne, der bestemte.

Her kunne man godt have brugt et spørgsmål fra Adam Holms side om, hvordan Rosenberg sådan lige kan vide det, og hvordan han mener, at han blot kan påstå den slags uden nogensomhelst argumentation. Det fik vi ikke, Adam Holm var lidt for venlig.

Nej, mente Rosenberg, fremtiden ligger i det europæiske samarbejde. Det var der for ham ingen tvivl om. Og han tillod sig at bebrejde de forskellige landes eliter, at de ikke havde undervist deres befolkninger bedre om denne europæiske nødvendighed.

Til sidst i udsendelsen blev de to rørende enige om, at der endnu manglede en del, før man kunne tale om et EU-demokrati. Der manglede først og fremmest et fælles europæisk diskussionsforum. For det forudsætter jo enhver demokratiforestilling, at man kan diskutere sagerne i et fælles forum, at man kan lade argument ramme ind i modargument, at der altså er en fælles offentlighed, hvor den slags kan foregå. Og det er der altså ikke endnu. Faktisk var det Rosenberg selv, der efterlyste et europæisk samtaleforum.

Så var det, at Adam Holm kom med interview’ets afgørende spørgsmål. Gelinde, uskyldigt, fik han Göran Rosenberg til at afsløre sig selv og sin utopiske EU-tænkning, selv om det vist ikke var hans hensigt (gengivet efter hukommelsen):

‘Se, her sidder vi to og taler sammen. Vore sprog er forskellige, men vi kan da så nogenlunde forstå hinanden. Alligevel er det, som mange har forsøgt på igennem snart mange år: at danne et fælles nordisk samtalerum, mislykkedes. Vi har stadig hver vort debatforum, vi debatterer stadig hver på vor måde, hver nation har sine emner, som brænder på for den, de andre kan kun se til fra sidelinjen.

Hvis vi ikke, så nært beslægtede vi er, kan få skabt en fælles offentlighed, hvor de afgørende politiske spørgsmål kan debatteres, hvordan kan man så opretholde illusionen om, at man på EU-plan nogensinde kan få skabt den forudsætning for et demokrati, som en sådan fælles platform er?’

Og så stod den arme Göran Rosenberg der med fletningerne i postkassen. Så lykkedes det ham kun at fremmane nogle ord om, at han ikke så anden fremtidsmulighed end det europæiske demokrati, og at han derfor, hvor umuligt det end så ud nu, ikke kunne andet end håbe og tro på, at det da må kunne lykkes af få skabt et sådant fælles debatforum. Han var i grunden pessimist, men han havde denne drøm, dette håb om, at ”vi til sidst, når vi står foran afgrunden, må kunne besinde os og finde vejen tilbage til en slags europæisk tanke”.

Og ikke sandt, så manglede der bare den lille detalje, at Adam Holm skulle have sagt: Jamen, hør nu, du har en politisk vision, men du kan ikke levere varen, du afgiver altså løfter, som du ikke kan holde, ergo er det dig, der er populist.

Så langt kom vi ikke, for Adam Holm er en venlig mand, i dette tilfælde alt for venlig. Men konklusionen lå lige til højrebenet efter interview’et.

Dette indlæg blev udgivet i Samfundsforhold og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.