Det mærkelige Sverige

Svenskerne er tilsyneladende kommet i klemme. Socialdemokraterne i Sverige under ledelse af Stefan Löfven har tilsyneladende malet sig selv op i et hjørne.

Vistnok mener man, at man siden valget i september har haft en stiltiende aftale med den hidtidige regeringsblok, alliancen, om, at den blok, der havde flest mandater, skulle regere, idet man gik ud fra, at alliancen ville undlade at regere på Sverige-demokraternes, SD’s, stemmer. De to modstående blokke var altså enige om at holde SD udenfor indflydelse.

Det var noget helt nyt, at man skulle til at lære, hvordan man holder et parti udenfor indflydelse, skønt dette parti udgør tungen på vægtskålen. Og særlig dygtige til at lære at omgås den nye situation har man bestemt ikke været. Man troede, naivt, at det hele ville foregå, som plejer at gå ved finanslovsafstemningerne. Før havde man to blokke. De fremsatte hver deres finanslovsforslag, og det forslag, som den største blok fik igennem, blev vedtaget. Når den mindste blok havde fået sit forslag nedstemt, plejede den at undlade at stemme på den største bloks forslag. Og det troede man ville gentage sig, når der nu var opstået tre blokke i rigsdagen.

Det gjorde det ikke. Og det ville vel også være mærkeligt, om det gjorde. SD fik ganske rigtigt sit finanslovsforslag nedstemt, men de gjorde så ikke det, som man havde troet, de ville gøre: at undlade at stemme, de stemte i stedet for alliancens forslag. Derved stod Stefen Löfven til sin store overraskelse overfor at skulle administrere modpartens finanslov, hvis han ville blive siddende. Og det ville han ikke. Så derfor udskrev han valg.

Man kan imidlertid ikke sige, at der er noget udemokratisk i hverken SD’s opførsel eller i de to gamle blokkes ønske om at holde SD udenfor indflydelse. Om det sidste må man blot sige, at det skal gøres med betydelig mere finfølelse, end Stefan Löfven var i stand til at mobilisere. Hvis han havde lavet et finanslovsforslag sammen med alliancen, ville SD helt naturligt være holdt uden for indflydelse. I stedet valgte han at fremsætte et finanslovsforslag, der i høj grad var et ”rødt” finanslovsforslag, beregnet på at kunne tilfredsstille miljøpartiet, som er med i regeringen, og venstrepartiet, som står udenfor.

Det udemokratiske i Sverige ligger ikke i disse forhold, det ligger i to andre ting.

Den ene, som ikke her skal tages op til nøjere granskning, er, at der ikke er hemmelig afstemning i Sverige. Før man går ind i stemmeboksen, hvor naturligvis ingen kan se, hvor man sætter sit kryds, skal man tage en stemmeseddel. Det specielle ved det svenske system er imidlertid, at hvert parti har sin egen stemmeseddel, så man tænkes altså at tage en stemmeseddel fra det parti, man tænker at stemme på, med ind i boksen. Og det er i høj grad noget, andre kan se. Og da det har kunnet medføre afskedigelse og fratagelse af tillidshverv, hvis det opdages, at man har stemt på SD, er dette en ret udemokratisk indretning ved de svenske valg. Dog kan man denne gang tænke sig, at dette vil føre til en ”ketchup-effekt”: de mange svenskere, der igennem lang tid har følt sig intimiderede fra at stemme på SD, vil nu, hvor de er blevet klar over, at der faktisk er mange svenskere, der stemmer på SD, vove pelsen og give SD deres stemme. Så måske vi ser et vældigt hop opad for SD’s vedkommende ved valget den 22. marts 2015.

Det andet udemokratiske forhold ligger pressens og den politiske elites forsøg på at skjule de uheldige virkninger af den enorme indvandring, Sverige har været udsat for: Man påstår, imod al erfaring, at det vil være en økonomisk gevinst for Sverige at få en stor indvandring.

Fredrik Reinfeldt, den afgåede statsminister, der også har forladt posten som sit parti, Moderaternes, leder, har således været ude fornylig og hævdet, at ikke blot Sverige, men Norden som sådan, kan modtage langt flere indvandrere, end tilfældet hidtil har været, se her. Han siger:

Hvad betyder ordet ‘nok’? Er Sverige fyldt op? Er Norden fyldt op? Er vi for mange mennesker? Vi er 25 mio. mennesker, som bor i Norden. Jeg flyver ofte rundt over det svenske landskab. Det vil jeg anbefale andre at gøre. Der er uendelige marker og skove. Der er så meget plads, man kan tænke sig. De, der hævder, at landet er fyldt op, må jo vise, hvor det er fyldt op.

Det får Henrik Day Poulsen til på sin blog på Berlingske, se her, at skrive:

Men det er ikke bloggere som jeg, der holder integrationsgryden i kog og pisker en stemning op. Det klarer indvandrerne selv, godt hjulpet af ”Den svenske syge”. Sveriges tidligere statsminister Frederik Reinfeldt gjorde i weekenden sit til at smide benzin på bålet ved at udtale, at Norden kan rumme langt flere flygtninge og refererede til de mange ubeboede kvadratmeter som Sverige i lighed med Norge og Finland har. Han nævnte blot ikke noget om, hvem der skulle betale for boliger, kontanthjælp og forbrug af sundhedsydelser til de mange nye indvandrere. Hvis Grønland inkluderes i begrebet Norden, slår Danmark jo alle de andre nordiske lande tilsammen og skal så modtage allerflest flygtninge ifølge Reinfeldts logik.

Noget af det, der kan få Reinfeldt til at komme med en i danske øjne så fuldstændig urealistisk udtalelse, er netop den falske overbevisning, man igennem mange år har holdt fast ved i Sverige: at indvandringen er en økonomisk fordel for landet. Jeg har ikke nogen god forklaring på, hvordan det er lykkedes den svenske elite at fastholde denne forkerte påstand. Herhjemme har man gennemført den ene undersøgelse efter den anden, og hver gang er resultatet, at indvandring koster penge. Det samme har man gjort i Norge, og skønt eliten også dèr er meget uvillig til at indrømme fakta, betragtes det dog vist også dèr som et faktum, man må bøje sig for. Men i Sverige ikke. Her kan en tidligere statsminister stadig selv tro på den slags påstande.

Det er én af de myter, som SD i den svenske valgkamp skal nedbryde. Vi får se, om det lykkes.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Indvandringspolitik og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.