Ugyldig præsteundersøgelse

Den 8-6 havde Kristeligt Dagblad en forsideartikel med denne prangende overskrift:

Danske præster vil have en rød regering.

Nå, vil de det? tænker man. Men hvad, når en alvorlig avis som ‘Kristeligheden’ skriver det, må det vel være sandt. Og så læser man videre i artiklen, se her.

Og undres såre.

Det er simpelthen umuligt at få de tal, man opgiver, til at stemme. Man har i en lille blok fortalt, hvordan man har foretaget undersøgelsen, nej forresten, man kalder det ikke en undersøgelse, men en rundspørge. Man har udsendt et spørgeskema om forskellige forhold til landets 2091 præster og fået svar fra 43%. Men det er fuldstændig ligegyldigt, om man kalder det en rundspørge eller en undersøgelse, man behandler det som en undersøgelse, oven som en videnskabelig meningsundersøgelse.

Men den er pokker, er den.

Man fortæller intet om, hvordan man har sikret sig, at de 43%, der har svaret, er repræsentative for folkekirkens præster som helhed. Og det skyldes formentlig, at det slet ikke er noget, man har tænkt på. Og man har tilsyneladende heller ikke skænket det en tanke, hvordan de resterende 57% af præsterne kunne tænke sig at stemme. Er der noget om, at de, der stemmer på visse partier, er mere tilbøjelige til at bruge tid på spørgeskemaer? Kunne det f.eks. tænkes, at missionspræster eller tidehvervspræster eller de allestedsnærværende grundtvigske præster ikke gider den slags? Det får vi ikke noget at vide om. For det har man ikke tænkt på.

Disse 57% smider man bare overbord, og så går man ellers i gang med de resterende 43%. Dem er det, man omtaler, dem er det, man finder flertal hos, deres stemmeafgivning alene er det, man beskriver. Og det kommer der noget højst besynderligt ud af. F.eks. skriver man i begyndelsen af artiklen

at et markant flertal af de adspurgte præster i en rundspørge foretaget af Kristeligt Dagblad støtter rød blok frem for blå blok.

Her taler man om et flertal af de adspurgte præster. Men eftersom et flertal af de præster, man sendte skemaet ud til, slet ikke har svaret, så kan enhver lidt tænksom sjæl jo finde ud af, at der er noget, der ikke stemmer.

I næste sætning ændrer man godt nok udtrykket de adspurgte præster. Her hedder det:

Blandt de præster, der har svaret på rundspørgen, vil 46 procent sætte deres kryds hos et parti i rød blok. 22 procent støtter en borgerlig regering, mens 32 procent endnu ikke har besluttet sig.

Her bliver det så klart, at det angivne markante flertal af de adspurgte præster dels kun er et flertal af de præster, der har svaret, og dels ikke er så markant et flertal endda, ja, at det ikke engang er et flertal. For 46% er ikke hverken et flertal eller et markant flertal.

Det er den samme fejl, man begår hele to gange. Først smider man de 57% væk. Utilladeligt, men dem kan vi ikke regne med, de har jo ikke svaret. At de måske kunne tænkes at stemme på trods af, at de ikke har svaret på Kristeligt Dagblads rundspørge, det er ikke i fokus.

Dernæst smider man de 32% af besvarelserne væk. De har jo ikke svaret så klart, som man ville ønske det, så dem tæller man heller ikke med.

Så har man 46% til rød blok og 22% til blå blok. Og det er på den måde, ved sådanne to snydefejl, at man når frem til det markante flertal til rød blok hos præsterne. Dette resultat, som altså er så falsk, at det driver af det, sætter man så op i overskriften.

Og det sørgelige er, at alle tilsyneladende godtager snyderiet. Resultatet, altså det falske resultat, er refereret i flere aviser. Og en række ”Kloge-Aager” – dvs. de kommentatorer, som man plejer at spørger – aner ikke uråd. De svarer beredvilligt på journalisternes spørgsmål, idet de naturligvis går ud fra, at undersøgelsen virkelige er en undersøgelse, eller altså, at den virkelig afbilder virkeligheden. Gad vidst, hvad de vil sige, når det går op for dem, at der er tale om en højst uprofessionel undersøgelse, der intet siger om virkeligheden!

Marie Vejrup Nielsen er den, der er mest skeptisk overfor tallene. Hun peger på de 4%, der angiver at ville stemme på Dansk Folkeparti, og mener, at ikke alle, der vil stemme på det parti, vover at være ved det. Havde hun dog blot været så skeptisk, at hun havde sagt til sig selv, at hvis de 57%, der ikke har svaret, alle stemmer på Dansk Folkeparti, så falder tesen om præsternes markante flertal som stemmende på rød blok med et brag. Men naturligvis, når man får stillet et spørgsmål af en så seriøs avis som Kristeligt Dagblad, så kan man vel ikke forestille sig, at der er snyd med i spillet.

Hvad der altså alligevel er i dette tilfælde. Når det bliver kendt, vil Kristeligt Dagblad miste troværdighed. Og det vil desværre være velfortjent.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Samfundsforhold og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s