Ubesvarede spørgsmål

Der er noget forkert ved det, når man efter at have set de to danske nyhedsudsendelser ved halv-syv/syv-tiden sidder tilbage med flere spørgsmål, end man havde, før man så nyhederne.

De to sidste dage har begge kanaler flydt over med beretninger om, at de mange migranter, som vi hidtil har hørt om i Østrig og Tyskland, nu er kommet til Danmark, først og fremmest Rødby på Lolland. Politiet fik et tip fra det tyske politi om, at der var temmelig mange flygtninge med et bestemt tog, toget blev tilbageholdt i Rødby og flygtningene anbragt på stationen. De skulle her oplyse, om de ville søge asyl i Danmark, men af én eller anden grund valgte en ret stor mængde at flygte ud over marker og skinner, ud på landeveje og biveje. Det gav jo gode billeder, dramatik, tænk, en nydelig dame slæbte en typisk jernbanekuffert midt ude på marken!

Men fik vi nogen forklaring? Blev vi klogere?

Ja, vi blev da klar over, at kun ganske få af disse mennesker ville søge asyl i Danmark – var det fem eller ti procent? Og her kommer det første, man kan undre sig over. Ikke et ord om, at dette jo beviser, at både Helle Thornings tiltag med et års ventetid på familiesammenføring fra efteråret 2014 og Lars Løkkes tiltag om nedsat ydelse har haft en tydelig virkning. Hvor mange gange har ikke vore to hovedkanaler hentet eksperter ind, som alle kunne fortælle, at sådanne tiltag ikke havde nogen virkning! Nå nej, Helle Thornings udsættelse af familiesammenføring var man ikke kritisk overfor, hun hørte jo til vennerne, men Lars Løkkes ydelsesreduktion blev før valget heglet ned: det var slet, slet ikke derfor, de stakkels flygtninge kom til Danmark, man var meget naiv, hvis man troede, det ville have nogen virkning; og diverse medier havde til den anledning spurgt en række flygtninge, om det var grunden til, at de kom til Danmark, og naturligvis, disse migranter svarede alle pænt, som de skulle, at det da slet ikke var for pengenes skyld, de foretrak Danmark.

Og nu ser vi så, at de to tiltag virker over al forventning. Migranterne bruger Danmark på samme måde, som de brugte Ungarn: som gennemgangsland.

Men lad så det være forståeligt eller forklarligt, at medierne ikke ligefrem vil tvære i deres egne fejl. Var det det eneste, der manglede, så kunne vi nok selv regne det ud.

En anden overvejelse brillerede endnu mere ved sit fravær.

Ask Rostrup var tilstede for at fortælle om de politiske rævekager, der måske/måske ikke var i færd med at blive bagt angående migranttilstrømningen. Men han fik ikke rigtig brug for sine færdigheder i så henseende. Og det var jo i virkeligheden heller ikke sådanne indenrigspolitiske overvejelser, der var brug for. Langt mere havde vi brug for at få de EU-politiske rævekager draget frem i lyset. Men den slags hørte vi intet til.

Lars Løkke havde ellers lagt op til det med sine udtalelser på en pressekonference om, at det europæiske flygtningesamarbejde var ved at bryde sammen. Den udtalelse burde pressen have boret lidt mere i. For mente han kun, at de mange migranter satte systemerne på overarbejde alene i kraft af deres antal? Eller mente han, at Dublin- og Schengen-reglerne var blevet brudt, så man nu ikke mere vidste, hvad man skulle rette sig efter? Han er nok for høflig til direkte at sige, at Tyskland med sin udmelding om, at Ungarn ikke behøver at registrere migranterne, i realiteten har ladet hånt om Dublin-reglerne, men hvorfor vi så absolut skal registrere de migranter, der ankommer til os, når de fleste af dem dog vil rejse til Sverige, det fik vi ikke noget at vide om.

Der blev ellers direkte henvist til disse regler i en forklaring, Tv-værten kom med på TV2, oven i købet blev det fastslået, at reglerne siger, at de, der ikke vil søge asyl i Danmark, skal sendes tilbage til det land, de kom fra, dvs., Tyskland. Det har vi mig bekendt aldrig gjort tidligere, men selvfølgelig: én gang skal vel være den første. På et spørgsmål direkte om denne regel blev fulgt, om man virkelig sendte de mange, der ikke ville søge asyl i Danmark, tilbage til Tyskland, svarede Kim Kliver, politiinspektøren i Rødby, at de skam havde et udmærket samarbejde med det tyske politi. Underforstået: Du må jo have spist søm, kære ven, hvis du tror, vi kan få held til at sende dem tilbage til Tyskland.

Men hvad er så meningen?

Det er ikke til at vide. Og ingen af de kloge folk i Tv gav nogen forklaring på det, eller gjorde sig nogen overvejelser over det.

Hvorfor skal det danske politi foretage sådanne stikprøvekontroller?

Nå ja, man fangede da enkelte menneskesmuglere, én havde tre migranter skjult i sin bil, og hillemænd, nu har man fanget næsten en hel promille af de 3100, der siges at være kommet til Sverige. Fantastisk. Det blev oven i købet lidt efter suppleret med en oplysning om, at der var en anden tilfangetagen menneskesmugler, der havde 8 mennesker ombord. Sikke vi kan! Menneskesmuglerne kom i fængsel, men migranters skæbne hørte vi ikke noget om.

Men hvorfor stikprøver lige nu?

Er det for at vise handlekraft indadtil? Muligvis. Men når det bliver klart, at man ikke kan gøre nogetsomhelst, vil det så ikke virke modsat?

Er det for at sende en advarsel til Angela Merkel? ”Pas nu på, Angela, du har handlet helt på egen hånd i denne sag, du har bøjet Dublin-reglerne, du har tvunget Ungarn til at se stort på disse regler. Og hvis du nu vil tvinge os også, så skal du vide, at vi jo har ret til at sende migranterne tilbage til dig”.

Eller er det for at vise svenskerne, at vi dog i det mindste gør noget? Det letteste ville jo være at gøre, som vi plejer: lade dem ganske uantastet tage toget til Sverige. En svensk politibetjent bebrejdede os danskere, at vi bare lod migranterne rejse durk igennem, for de ville jo alle til Sverige. Ligesom migranterne i Ungarn alle råbte ”Germany, Germany” (mærkelig nok på engelsk), sådan ville de formentlig, hvis de for alvor blev standset her i landet, råbe ”Sweden, Sweden”. Men nu med disse stikprøver kan vi dog sige, at vi gør noget, vi frasorterer den ringe mængde, der vil søge asyl hos os.

Vil søge asyl hos os”. Ja, så langt er vi nået ud over konventionernes grundtekst, at migranterne nu selv kan bestemme, hvilket land de vil søge asyl i.

Men også dette tages hen som en ren og skær selvfølgelighed af medierne, selvfølgelig skal de have lov at komme til Sverige, hvis de gerne vil til Sverige, selv om de jo har det for en flygtning mest basale: tryghed allerede her i landet. Nå ja, det havde de jo sådan set allerede i Tyrkiet og i alle de lande, de har passeret op til os.

Måske det er det, der gør, at man føler sig forvirret af diverse tv-aviser: man vil for alt i verden fastholde migranterne som flygtninge, som stakler, der er flygtet fra den rene dødsfare, men hele historien bag dem fortæller for det meste alt for tydeligt, at der ‘kun’ er tale om mennesker, der søger et bedre liv, altså om migranter, ikke om flygtninge.

Og når der skal lægges et falsk billede ned over den virkelighed, man søger at beskrive, og når denne virkelighed ikke særlig let passes ind i dette falske billede, så er det, det hele bliver forvirrende. Så bliver man mere vildledt end vejledt.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Indvandringspolitik og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s