Kontinentet er afskåret

Sådan sagde briterne i deres storhedstid, når en storm gjorde sejlads til fastlands-Europa umulig. Og deres særlige beliggenhed har da også under Anden Verdenskrig været en stor fordel for dem. Og et held for os andre, selvfølgelig, for havde de ikke gjort indædt modstand, havde Hitler fået en langt længere regeringstid.

Nu oplever vi imidlertid en anden side af denne afskårethed fra det øvrige Europa. Nu viser den sig i, at visse britiske blade mener, de kan tillade sig at ride på de høje etiske heste overfor os fastlandseuropæere. Værst er The Guardian med en karikatur af Lars Løkke som nazist og The Independent med en afbildning af den lille havfrue, som samler flygtningenes smykker sammen og sidder med en tang med en guldtand på, se her. I verset nedenunder hedder det:

Give me your tired, your poor,/ your huddled masses yearning to be free,/ the wretchet refuse of your seeming shore,/ send these the tempest-tost to me, … / I’ll lift their wallets, jewells, goldteeth and more!

Ærlig talt, jeg véd ikke, hvilket vers i den engelske kulturskat man her har benyttet sig af, men tilføjelsen om fratagelse af tegnebøger, juveler, guldtænder m.m., er ment som en fornærmelse mod os danskere. Så meget kan jeg da forstå.

Men har nu briterne så meget at prale af selv? Er de nu så meget bedre end os, når vi sådan ser dem lidt nøjere efter i sømmene? Har de råd til at kaste med sten? Bor de ikke selv i et glashus?

Den udvikling, der har fundet sted i offentlighedens etiske syn på flygtningene, har medført, at de er blevet betragtet som stakler, og enhver, der ikke deler den betragtning, er blevet udskældt som hjerteløs. Det har endvidere medført, at reglen om, at et land skal asylbehandle alle dem, der sætter foden på landets jord, er blevet opretholdt ud i det absurde, så den også gælder dem, der så åbenlyst kommer fra et sikkert land. Men det mest absurde er måske, at en regel i modsat retning har kunnet eksistere side om side med denne stramning af etikken, nemlig reglen om transportøransvar. Et sådant ansvar tildelte EU i 2001 alle flyselskaber, der ville transportere passagerer til Europa. Hvis ikke disse selskaber omhyggeligt kontrollerede, at alle deres passagerer havde gyldig identifikation og gyldigt visum, blev de idømt en bøde og tvunget til at fragte passageren tilbage.

Dette hykleri har kunnet eksistere fra 2001 og fremefter, fordi ingen har protesteret imod det. Og det eksisterer stadigvæk. Det er det, der gør, at Sverige har kunnet indføre transportøransvar og på den måde bremse betydelig mere op for migrantstrømmen end Danmark. For for at komme til Sverige skal man bruge ét eller andet transportselskab. Og udviklingen har altså medført, at man kan pålægge transportselskaber at gøre noget, som landets egne myndigheder ikke må gøre: de, men ikke landets myndigheder, må frasortere alle de migranter, der ikke har gyldigt indrejsevisum.

Jeg vil godt nok mene, at man sagtens indenfor konventionernes rammer ville kunne afvise alle asylansøgere, som kommer fra Tyskland med den begrundelse, at Tyskland er et sikkert land; disse mennesker er ikke mere flygtninge, de er migranter. Men vore myndigheder vover ikke at gå imod den konsensus, der tilsyneladende har indfundet sig blandt europæiske politikere og journalister om, at alle, der ”banker på et lands dør”, skal have deres asylsag behandlet.

Så er der kun den mulighed tilbage at gøre den tilværelse, der venter migranterne i Danmark, så lidt tiltrækkende som muligt. Og det er det, de nys gennemførte stramninger skal sørge for, inklusive reglen om, at det skal være muligt at fratage asylansøgere smykker.

Men se nu til Storbritanien! Fordi denne ø ligger, hvor den ligger, er forholdene her helt anderledes. Hvis man tænkte sig, at ”kontinentet ikke mere var afskåret”, men at England var landfast med Frankrig, så ville jo de mange migranter, der nu opholder sig i Calais og venter på en mulighed for at hoppe på en lastbil, så de kan komme til at ”banke på Storbritaniens dør”, uden videre kunne gøre netop det: gå hen til Storbritaniens grænse og banke på døren til landet og således uden videre have krav på at få deres sag behandlet. Og så ville Storbritanien kunne forvente, at der, hvis de modtog dem godt, ville komme langt flere i fremtiden. Så ville med andre ord Storbritanien stå i den samme kattepine som vi andre. Så ville de, ligesom vi, hvis heller ikke de vovede at bruge den afvisningsbegrundelse, at de kommer fra et sikkert land, nemlig Frankrig, være nødt til asylbehandle disse mange menneskers sag.

Alt dette slipper de så dejligt for, fordi Storbritanien er en ø.

Og derfor kan de være åh så godhjertede og åbne og hjælpsomme overfor disse stakler, som vi vil prøve at få til at tage andre steder hen eller allerhelst: få til at blive i de sikre flygtningelejre, hvor de kommer fra. Og derfor kan de rigtig se ned på os, gøre grin med os og betragte os som det værste etiske afskum, fordi vi, hvis vi ikke vil ødelægge vort samfund, er nødt til at være hårde overfor migranterne.

Men nu er Storbritanien jo ikke landfast med Frankrig!

Nej, men hvis man fra britisk side ville harcellere over vores måde at afvise migranter på, så kunne man gøre det uden hykleri, hvis man lod de migranter, der opholder sig i Calais (og de mange, der vil komme derhen bagefter) få adgang til at banke på døren til Storbritanien.

Jeg vil selvfølgelig ikke anbefale dem at gøre det. Men jeg vil så til gengæld anbefale dem at knytte sylten og lade os gennemføre vor opbremsning af migrantstrømmen på den måde, vi er nødt til at gøre det på.

Hvad de gør med deres satiretegninger, er det værste hykleri, der længe er set.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Indvandringspolitik og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s