Hvem betaler?

Der foregik noget afslørende i Deadline i går.

Det blev afsløret, hvor organiseret den menneskekaravane er, der for øjeblikket er på vej mod USA. Men karakteristisk nok blev oplysningen overhovedet ikke brugt i opfølgningen.

Man havde på forhånd bekendtgjort, at man ville fortælle om det, der har skabt overskrifter både i USA og her i Danmark i de sidste dage. Der er en stor karavane af mennesker på vej fra Honduras over Guatemala ind i Mexico. Til at begynde med vist mere end 7000 mennesker, nu, hvor karavanen er kommet et stykke ind i Mexico kun 4000. De satser på at komme til USA, og omvendt satser præsident Trump på at forhindre dem i at komme ind i USA.

Det var på forhånd bekendtgjort, at man ville interview’e en mand, der havde fulgt karavanen gennem tre dage, og jeg må indrømme, at jeg ikke havde de store forhåbninger til dette interview. For jeg troede, at han ville gentage medierne ikke-spørgsmål, jeg var overbevist om, at heller ikke han ville stille det, jeg mener må være det afgørende spørgsmål: Hvem betaler?

Jeg mener: Hvis man vil rejse fra Honduras til USA, skal man have smurt sig en ganske enorm madpakke, hvis man undervejs skal have noget at spise. Og alle de danske medier har glad og gerne fortalt om, hvor dårlige vilkår de kommer fra, hvor opsatte de er på at komme til USA, underforstået: det må være en meget unæstekærlig præsident, der nægter at lade dem komme ind i landet. Og nægte dem adgang det gør jo præsident Trump; han sender det ene kontingent soldater mod grænsen efter det andet. Men fortælle om det dog ret afgørende spørgsmål: hvordan de får noget at spise, det gør medierne ikke.

Men det gjorde til min store overraskelse den mand, der blev interview’et i aftenens Deadline. Han fortalte, at det hele aldeles ikke var en karavane, der rejste på må og få. Den var tværtimod ganske godt organiseret. Der var folk, der rejste i forvejen og fandt en by, hvor de næste gang kunne overnatte. De fandt også steder, hvor de kunne sove, der kom folk til fra Røde Kors, som sørgede for et måltid mad til dem, og der havde sågar i et tilfælde været tandlæger, der kunne hjælpe dem med det behov. Men især det sundhedspersonale, der tog sig af fødderne, var populært, hvilket man jo godt forstår, når de skal gå hele vejen.

Vor hjemmelsmand fortalte også, at de fleste deltagere i karavanen var unge mænd. Der var dog også enkelte familier med.

Og jo, det var bestemt glædeligt omsider at få oplysninger om madforsyningen til denne karavane. Og ligeså sørgeligt eller irriterende var det, at disse oplysninger så ikke blev fulgt op af Deadline-redaktionen. I stedet gik man videre med at spørge en USA-kender, hvilken betydning denne karavane kunne have for midtvejsvalget. Men hvorfor oplyste man ikke videre om pengestrømmene til karavanen? Hvorfor måtte vi ikke få oplysninger om, hvem det egentlig er, der vil ‘tvinge’ Trump til at åbne grænsen? Hvorfor skal vi fortsat være uvidende om, hvilke kræfter der står overfor hinanden?

Det er åbenbart skjulte kræfter, der vil søge at få flere folk til USA. ”Flygtninge”, kalder man dem fra mediernes side, men de er migranter. Vi hører om bander i Honduras, vi hører om mange mord i landet, og så pludselig, ganske spontant, er der altså en 7000 mennesker, der beslutter at ville til USA.

Nej, der er ej. Det er organiseret. Og det må nødvendigvis være organiseret. Ellers kan det ikke lade sig gøre. Men vi, mediernes kunder, må ikke få at vide, hvordan og af hvem det er organiseret. Vi skal holdes uvidende om, hvilke kræfter der står bag. Vi skal bildes ind, at der er tale om spontane flygtninge. Og når vi så endelig får en lille bid af en forklaring, når vi så endelig får at vide, at der står nogen bag, som sørger for husly og mad og drikke, så må vi ikke få mere at vide, så lukker Deadline ned for yderligere oplysninger.

Men hvilke pengestrømme er det, der sørger for mad til 4000 mennesker? Hvor kommer pengene fra? Er det folk i USA, der er interesseret i billig arbejdskraft? Eller er det naive ”Gutmenschen”, der har så ondt af disse mennesker, at de ofrer tid og penge på dem?

Intet svar får vi. En lille bid af et svar fik vi omsider i aftenens Deadline. Men en forklaring? Ak, nej, det under man os ikke. Er det virkelig for farligt at fortælle os sandheden? Hvad enten den er, at det er folk i USA, eller det er naivister, det er dog det, der er politisk interessant, og derfor det, vore medier skulle oplyse os om.

Vi véd det ikke? Jamen, så grav dog disse oplysninger frem. Hvad er I journalister for?

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Samfundsforhold og tagget . Bogmærk permalinket.

Et svar til Hvem betaler?

  1. Pingback: Stadig splittelse i folket | ricardtriis

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.