Hensynsfuld tavshed?

Noget af det irriterende ved at læse det, man kan kalde ”main-stream-aviserne”, er, at man uvilkårlig hele tiden skal være oppe på dupperne. Under læsningen dukker der spørgsmål op, som man gerne vil have svar på, og man læser og læser – ja læser endog af og til det, der står mellem linjerne – men lige lidt hjælper det, svar på ens som det synes naturlige spørgsmål får man ikke.

Nu fornylig måtte jeg f.eks. læse ikke så få indlæg om det tilfælde af tuberkulose, som var opdaget på en skole i Haslev. Jeg syntes, det var et naturligt spørgsmål at stille, hvordan mon denne sygdom var kommet ind i landet. Og derfor ville jeg godt vide, dels om den elev, der var smittekilden, var etnisk dansk eller ikke, dels hvordan han, hvis han var etnisk dansker, havde fået smitten. Men intet af det kunne jeg læse, selv ikke når jeg fandt frem til de mere lokale blade; de plejer jo ofte at give lidt mere information end de landsdækkende aviser.

Naturligvis havde jeg mistanke om, at smitten var kommet ind i landet i kraft af de mange migranter, der er ankommet. For jeg husker jo nok, hvordan vi fra min generation måtte igennem diverse undersøgelser og i tilgift dertil en calmette-vaccination, og at vi efter disse genvordigheder omsider kunne erklære landet tuberkulosefrit.

Og jeg erindrer også, at jeg for ikke så lang tid siden læste en advarsel: de mange migranter, der væltede ind i Tyskland, havde landet slet ikke kapacitet til at undersøge for diverse smitsomme sygdomme. Men jeg husker også, at der var så mange andre bekymringer, der meldte sig ved de mange migranter, at denne bekymring blev skubbet noget i baggrunden. Både i medierne og hos mig.

Men ved at læse om tuberkulosetilfældet i Haslev blev i hvert fald min bekymring vakt igen. Var Danmark nu ikke længer tuberkulosefrit? Undersøgte vi mon de nyankomne migranter grundigt nok? Eller havde den pågældende elev hentet sygdommen ved et af de mange besøg i hjemlandet, som migranter foretager? Det er jo noget, de gør, selv når de har fået asyl, og selv når deres asyltildeling er begrundet i, at de er personligt forfulgt i hjemlandet.

Intet af dette fik jeg svar på fra ”main-stream-medierne”.

Men så læste jeg i det svenske alternative medie ”Samhällsnyt”, at der var udbrudt tuberkulose et sted i Nordsverige, se her. Tilfældet dèr svarede nogenlunde til tilfældet i Haslev bortset fra, at betydelig flere var ramt. Men skildringen afveg fra den danske skildring på et væsentligt punkt. Mats Dagerlind, som skrev artiklen, sluttede på følgende måde:

Tuberkulose er en livstruende lungesygdom, som reguleres særskilt i smittespredningsloven. Den er i de seneste år blevet væsentligt farligere end tidligere, eftersom mange bakteriestammer er blevet resistente overfor de fleste antibiotikapræparater.

At sygdommen er vendt tilbage til Sverige efter i lang tid at have været udryddet, beror på indvandring fra højrisikolande i forbindelse med, at man ikke foretager obligatorisk helbredskontrol ved indrejse til Sverige fra disse lande.

Og se, her fik jeg svar på de spørgsmål, jeg tumlede med under læsning af de danske mediers beretninger om forekomsten af tuberkulose i Haslev.

Så mangler vi bare at få svar på, hvorfor der ikke foretages obligatorisk helbredskontrol på asylansøgere fra disse lande. Hvis det skyldes personalemangel, burde så ikke asylansøgerantallet tilpasses efter det forhåndenværende personale? Ellers sætter man jo befolkningens sundhed på spil.

Og forøvrigt: Hvad galt skulle der være i at fortælle, at forekomsten af tuberkulose skyldes en indvandrer? Jeg kan til nød, med opbydelsen af al min fantasi, forestille mig, at nogen mener, det kan skade integrationen, hvis man fortæller, at indvandreres kriminalitet er større end danskernes, selv om det desværre er alt for sandt, men det er mig umuligt at få ind i mit hoved, at dette at fortælle, at denne sygdom er medbragt af en indvandrer, skader integrationen. Jeg mener: kriminalitet er noget, man kan bebrejde indvandrerne, manglende undersøgelse for sygdom er noget, man kan bebrejde de danske myndigheder.

Hvorfor må vi ikke få det at vide?

Dette indlæg blev udgivet i Indvandringspolitik. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.