Lille land, hvad nu?

Regeringen er kommet i mindretal. SF har forladt den enighed, der hidtil har været blandt regeringspartierne om en overforsigtig holdning. Man går nu ind for, at i hvert fald skolerne kan åbne, gerne højskoler og efterskoler også.

Hvorfor?

Fordi man fornemmer, at den stadige nedlukning er for byrdefuld for eleverne at bære.

Det har så fået regeringen til at opstille den tilsyneladende logiske betingelse for en oplukning, at man gennemfører et utal af tests på skolerne, måske test hele to gange om ugen for både elever og lærere. En alvorlig Nick Hækkerup bekendtgør, at det er en enorm opgave, men at vi godt kan løse den. Andre bekendtgør, at det vil koste uanede summer og beslaglægge en voldsom mængde arbejdskraft.

Og hvad så?

Er et stormløb mod regeringen på vej? Formentlig ikke. Men givet er det, at danskerne er godt trætte af nedlukningen, omend man stadig affinder sig med det og vel også lader, som om man tror, det er rigtigt, hvad regeringen siger: at der ikke er anden vej til at undgå, at coronaen løber løbsk, nu vi har fået den engelske variant at slås med.

Se på Kolding, siger man. Her har denne variant grebet om sig på to skoler (eller var det tre skoler) og det har fået myndighederne til at lukke alle kommunens skoler, altså de skoler, hvis små klasser netop var blevet åbnet. Man fristes til at sige med borgmesteren i Ishøj – den kommune, som fik pålagt fra øverste sted at lukke de nyligt åbnede skoler – at det er bizart med denne manøvre, for netop børn bliver jo ikke smittet i nævneværdig grad. Men jeg lader mig ikke gribe af denne fristelse, for jeg vil øjeblikkelig videre til noget andet, der er sket, nemlig, at Lone Frank har skrevet en artikel på forsiden af Weekendavisen, se her. Artiklen hedder ”Dræber nedlukningen flere end den redder?” I papirudgaven dog: ”En helt anden pris”.

Lone Frank er, som man måske véd, videnskabsjournalist, og hun har fået færten af, at noget er i gære på videnskabeligt plan. Hun citerer:

»Jeg mener, det er på tide at sige ligeud, at regeringers fokus på covid-19 er overdrevet og alt for ensidigt. Og det kan meget vel komme til at koste langt mere i den samlede folkesundhed, end vi faktisk vinder med indsatsen.«

Så kontant lyder opråbet fra den britiske kræftspecialist Karol Sikora. Han er leder af Londons Rutherford Cancer Centre og har for nylig sammen med to sundhedsøkonomer fra London School of Economics udgivet en oversigtsartikel, som analyserer, hvad den britiske nedlukning i pandemiens første bølge i foråret 2020 betød for kræftsygdomme. Konklusionen er, at »brug af nedlukning for at forhindre covid-19-dødsfald kan resultere i tab af flere leveår, end der reddes«.

Sikora mener også, at vi er nødt til i stedet for at tale om reddede liv at tale om reddede livsår:

Det, den 79-årige Sikora tillader sig at sige, er, at en 80-årig reddet fra at dø af covid-19 ikke kan sammenlignes direkte med en 50-årig, som på grund af nedlukning kommer til at dø af tarm- eller brystkræft 10 eller 20 år for tidligt. Sikora insisterer på, at man regner i quality adjusted life years, QALY, ganske som man gør i sundhedssystemet i øvrigt.

Og som en slags reaktion på regeringens frygt for, at smitten med den engelske variant stikker af fra os, hedder det i artiklen:

Hertil svarer en del ikkeepidemiologer, at modellerne er for alarmistiske. Om de modeller fra Seruminstituttet, som Sundhedsstyrelsen og regeringen læner sig op ad, siger sundhedsøkonom ved VIVE Jakob Kjellberg: »Deres historiske performance er meget ringe, og deres forudsigelser passede eksempelvis ikke i foråret. Svagheden er, at de ikke medtager de frivillige adfærdsændringer, mennesker foretager.«

Lone Frank citerer også professor Lars Jonung for at sige, at den brede tilslutning til nedlukning er en lemmingeffekt.

Og så er vi fremme ved noget, som Lone Frank desværre ikke får plads til at omtale, og som heller ikke omtales af Karol Sikora i nogle af de artikler af ham, som jeg har googlet mig frem til: Hvordan får vi de europæiske regeringer – i hvert fald de fleste af dem – til at forlade ”lemmingevejen”? Hvordan gør vi det klart for bare vores egen regering, at langt de fleste borgere blot vil blive lettere syge af coronaen, og at det kun er de gamle og udsatte, der risikerer at dø af sygdommen?

For øjeblikket synes der hos de borgerlige at være en vis forståelse for en mildere tilgang til coronaen end den barske nedlukning. Men det kan være, at skinnet bedrager. For jeg tror ikke, de har lagt mærke til, at der med usynlig skrift over alle de lokaler, hvori de hidtil har forhandlet med regeringen, står: ”Her tænkes socialdemokratisk”. For det er jo en typisk socialdemokratisk tankegang, byggende på ”vi-alene-vide”, der har været gældende indtil nu. Og de borgerlige har følt sig presset til at være med, for den hos alle politikere indbyggede tendens til at ville ”gøre noget” ligger også dybt i borgerlige politikere.

Da man i foråret lukkede skolerne op, havde sundhedsmyndighederne endnu ikke sluppet tanken om flokimmunitet. Man mente ikke, det gjorde noget, at børnene blev smittet i skolen. Så kunne de føre smitten videre til deres forældre, der så ligesom deres børn kunne udvikle naturlig immunitet. For denne naturlige immunitet var noget, man dengang kendte til og regnede med som en hjælpende faktor i sygdomsbekæmpelsen. Der var mange steder tanker fremme om, at man godt kunne lade coronaen hærge i den voksne del af befolkningen, hvis man blot sørgede for effektivt at beskytte de udsatte.

Den tillid til vort legemes naturlige forsvarsmekanisme har man stort set forladt. I stedet har man satset på den kunstige forsvarsmekanisme, der hedder vaccination. Og intet ondt ord om den. Men hvorfor har man helt glemt den naturlige forsvarsmekanisme? Man vil udstede et corona-pas til dem, der er blevet vaccineret. Javist, men har man ikke glemt at udstede ét til dem, der har haft sygdommen og har udviklet naturlig immunitet? Hvis man nu endelig vil have et sådant pas.

Det uheldige ved den nuværende situation er, at man i den grad har fået befolkningen overbevist om det rigtige i alle de nedlukningstiltag, man har opstillet for at få bugt med coronaen, og at man nu har meget svært ved at ”overbevise befolkningen tilbage” til den mere naturlige tillid til vort legemes immunsystem. Der er jo virkelig mange af os danskere, der med liv og sjæl går op i at spritte af, at holde afstand, kun at være en fire-fem stykker sammen ad gangen, at droppe alt socialt samvær, osv. Regeringen har bildt os ind, at det er nødvendigt, hvis man skal have smitten under kontrol. Men ingen vover at stille spørgsmålstegn ved, om det nu også er nødvendigt at få coronaen under kontrol. Hvis blot vi beskytter dem, der risikerer at dø af den, kan vi så ikke omgås hinanden på gammeldags og naturlig manér og lade coronaen smitte dem, den kan nå at smitte, inden den ikke har flere at smitte? Ganske mange har jo allerede nu fået enten den naturlige eller den kunstige immunitet, så de vil jo pure afvise coronaen. Og af de andre vil kun et fåtal blive så syge, at de skal indlægges.

Nu har man omsider fået opbygget et omfattende testsystem. Men i stedet for at sætte det ind for at sikre de steder, hvor voksne forsamles, vil man sætte det ind mod dem, der lider mindst ved at blive smittet, nemlig børnene og de unge. Og i stedet for at give testsystemet fri, eventuelt mod en lille betaling, fortsætter man ad den socialdemokratiske bane med at ville halvvejs tvinge de befolkningsgrupper, man har udvalgt, til at lade sig teste og vel også siden vaccinere.

Ville det ikke være en idé at lade f.eks. frisører eller restauranter eller små butikker åbne igen, og altså åbne på vilkår, de selv fastsætter? Er det helt umuligt at tænke sig, at disse forretninger i nogen tid fremover vil kunne reklamere ved døren med et skilt, der bekendtgør, at her bliver alle ansatte ugentlig coronatestede? Eller, at her er alle ansatte nu vaccinerede? Så kan de, der er bange for at blive smittet, søge derhen, og de, der er ligeglade, bruge den forretning, der er nærmest, eller den, der har de bedste varer.

Og hvad skolerne angår, kunne man gøre det samme, blot man giver forældrene mulighed for at lade deres børn hjemmeundervise ved skolens hjælp, hvis de er bange for at blive smittet af deres børn. Og ja, de kan naturligvis selv vælge at lade sig teste (og vaccinere), hvis deres frygt er stor.

Det lød jo godt i sin tid med den overdrevne forsigtighed. Nu, hvor vi har prøvet det med en nedlukning, der i længden begynder at gå os på, og hvor vi har fundet ud af, at corona såmænd ikke er meget farligere end influenza, nu drejer det sig om at få den af regeringen påførte frygt neddroslet, så vi kan komme tilbage til vort kendte hverdagsliv.

At få denne frygt neddroslet kunne være en opgave for de borgerlige. Og man skal nok ikke forvente at få megen hjælp af de virologer, som medierne sædvanligvis henter frem. Men måske nogle af dem, Lone Frank har nævnt, kan bruges. Eller måske man blot behøver at gøre opmærksom på, at det er en forbavsende lille procentdel af dem, der bliver testet positive ved de nu ret omfattende tests, som virkelig bliver syge; i hvert fald er det ret få, der bliver indlagt. Sådanne tal må kunne fremskaffes.

Det er da forresten mærkeligt, at ingen hidtil har gjort sig den ulejlighed at lede efter sådanne tal.

Og det er også mærkeligt, at man fra regeringens side nu vil have tests, tests og atter tests, skønt det er kommet frem, at vi slet, slet ikke hidtil har fulgt op på alle de tests, vi har foretaget. Meningen med at teste er jo ikke at tilfredsstille folks nysgerrighed: ”Nå, er jeg ramt af corona?”, men at opspore smittekæder og få smitten bremset på den måde. Og hvis opsporingen er mangelfuld, så nytter de mange tests, man vil sætte i værk, intet.

Dette indlæg blev udgivet i Samfundsforhold og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.