Salman Rushdie

Efter drabsforsøget på forfatteren Salman Rushdie får jeg lyst til at gentage det forslag til læserbrev, jeg sendte ind til Kristeligt Dagblad i anledning af, at bladet den 3. november 2020 havde reageret på et terrorangreb i Wien ved i en stor overskrift at skrive: ”Nu må det være slut med flosklerne”. Læserbrevsforslaget så således ud:

Hvordan undgår man flosklerne?

Forslag: Regeringen indrykker en annonce i alle aviser med følgende punkter:

1. Den danske regering er enig med præsident Erdogan i, at islamisme er et kunstord. Islam er islam.

2. Under et billede af koranen skriver man: Nej til islams terrormanual. Med mindre skrift angiver man et skønsomt udvalg af koranens terroropfordringer (der er nok at tage af).

3. Den danske regering forlanger af samtlige imamer i Danmark, at de forklarer for os og for alle normale danskere, hvorfor disse ord ikke skal betragtes som et ord af Gud, og derfor ikke skal adlydes.

Er det for farligt? Vil det medfører reaktioner fra muslimske lande? Vil vor osteeksport lide skade? Jamen, det er sandheden. Og det koster af og til at undgå floskler og tale sandt.

Kristeligt Dagblad turde dog ikke optage mit læserbrev.

I et indlæg her på bloggen et halvt års tid senere modererede jeg lidt på forslaget til regeringsannonce. Man kunne i stedet for at skrive ”nej til islams terrormanual” måske nøjes med at skrive ”nej til koranens voldsopfordringer”. Og man skulle måske ikke skrive, at regeringen forlanger af muslimerne, at de tager afstand fra voldsopfordringerne, men kunne eventuelt nøjes med at skrive, at det forventer regering af landets muslimer.

Når jeg foreslår, at vi fremover ikke blot skal gøre opmærksom overfor muslimerne på, at vi så udmærket kender til voldsopfordringerne i koranen, og at vi også godt véd, at de fleste muslimer betragter koranen som Guds skinbarlige ord, men også direkte skal opfordre dem til at tage afstand fra den forståelse af koranen, skyldes det, at vi gerne vil kunne leve i fred for de muslimske terrorister.

Vi plejer jo ellers at sige, at vi fra det offentliges side ikke skal blande os i de forskellige religiøse retningers indre anliggender, men når det gang på gang viser sig, at der er muslimer, der i kraft af deres koranlæsning bliver inspireret til at begå voldshandlinger imod os kristne, så er det nu ikke for meget forlangt af muslimerne, at de offentligt tager afstand fra den måde at tolke koranen på. Altså ikke blot sådan, at de siger det sædvanlige diktum, det med, at islam går ind for fred, men sådan, at de direkte forklarer, hvordan voldsordene i koranen kan harmonere med denne påstand.

For hvordan man end vender og drejer det, det kan ikke nægtes, at de muslimske imamer ved at undlade at gøre, som jeg her kræver af dem, påtager sig et medansvar for de terrorhandlinger, som enkeltstående muslimer udfører imod os vesterlændinge, fordi koranen opfordrer til vold mod os.

Vi har alt for længe snakket muslimerne efter munden og uden protest fundet os i, at de plaprer løs med deres floskler om islam som fredens religion. Nu er det på tide at få sagt til dem, at det tror vi ikke på, vil de overbevise os om det, må de gå voldsordene i koranen igennem og ét for ét benægte, at det er Gud, der har sagt sådan. Vil de ikke det, må de belave sig på, at der er opstået en slags krigstilstand mellem dem og os.

Jamen, det er da alt for farligt, vil de fredssyge danskere sige, så får vi da i hvert fald alle muslimerne på nakken.

Dertil må man svare: Og hvad får vi så nu? Hvad får vi, hvis vi bare fremover synger med på muslimernes floskler om islam som fredens religion? Vi får en skjult sjette kolonne i staten; vi får nogle muslimer, der bliver endnu bedre til det, de ellers hidtil har været ret gode til: at tale med én tunge til os danskere, og med en anden til deres trosfæller; vi får en række terrorhandlinger, som vi ikke vil kunne se ende på, ligesom vi naturligvis får en fortsættelse af muslimernes forsøg på at danne deres egne samfund midt i vores samfund, og naturligvis også må finde os i de trusler, de under dække af at være blevet krænket fremsætter imod os.

Og lad os nu ikke høre den sædvanlige melodi med, at vi da kender mange yderst fredsommelige muslimer, der har fundet sig godt til rette i det danske samfund og ikke kunne drømme om at gøre en kat fortræd.

Det er givetvis rigtigt. Men disse muslimer danner i kraft af selve dette at være muslimer en sympatisørsump rundt omkring terroristerne. Og det gør de i kraft af, at de ikke i tilstrækkelig høj grad har fjernet disse voldsord fra deres midte. Det er virkelig ikke os, der skal overbevise deres unge eller andre forvirrede sjæle om, at voldsordene i koranen ikke skal forstås som talt af Gud, den opgave må vi indstændigt bede muslimerne om at påtage sig, så der både iblandt dem og iblandt os ikke-muslimer ikke kommer til at herske nogen tvivl om, at ingen muslim vil gribe til vold uanset, hvor stor en krænkelse, han mener, vi påfører ham ved at sige det, vi mener er sandheden om deres profet.

Ytringsfriheden, dette frit at kunne sige, hvad ens forskning har ført én frem til, er en umistelig frihed for os. Vi inviterer muslimerne til at deltage i den, men det forlanger af dem, at de besvarer ord med ord og ikke med vold.

Og hvis de synes, at det er for vanskeligt ud fra koranens ord at forsvare profetens ære, så er der jo andre religioner, de kan tilslutte sig, så de slipper for at gå og lyve for os andre – og for sig selv.

Til slut: Berlingske har her lavet en oversigt over de hurra-råb, iranske medier udstøder i anledning af mordforsøget på Salman Rushdie.

Lidt overflødig, men tankevækkende tilføjelse.

Læs evt. denne artikel i Berlingske. Eller i hvert fald overskrift og mellemoverskrift. De ser sådan ud:

Hun er den mest forhadte turist i Europa – og nu falder straffen. Flere lande lukker dørene for russere

Antallet af russiske turister i Europa er eksploderet den sidste måned – og det samme er klagerne over, hvordan de ubehøvlet fører sig frem. Men kan man stille et helt folk til ansvar for krigen i Ukraine? Ja, siger stadig flere statsledere.

Den ”Hun”, der er tale om, er en russisk influencer, som går rundt i Salzburg og synger ”Æret være Rusland” og gør grin med de ukrainere, hun møder: ”Rusland vinder, Rusland vinder”. Og hun er eftersigende ikke den eneste ubehøvlede russiske turist i Europa. Denne opførsel har fået en del europæiske statsledere til at lukke for russiske turister. For det spørgsmål, der står i overskriften: ”Kan man stille et helt folk til ansvar for krigen i Ukraine?” besvarer de glad og gerne med et ”ja”, når det er russere, der er tale om.

Men stil lige et tilsvarende spørgsmål angående muslimer! Og her er der ikke tale om, at nogle muslimer har opført sig uhøfligt eller ubehøvlet, der er tale om, at nogle muslimer har begået mord, i en del tilfælde endda mange mord. Men af én eller anden for mig højst besynderlig grund stiller ingen statsledere det samme spørgsmål angående disse voldshandlinger: ”Kan man stille alle muslimer til ansvar for det, nogle muslimer foretager sig?” Og det er klart som solen, at hvis nogen sådan i fuldt alvor stillede dette spørgsmål, ville alle de såkaldt ”ansvarlige” statsledere sige, at det kan man selvfølgelige ikke. I modsætning til russere betragtes nemlig muslimer som liggende på et lavere udviklingstrin end os europæere. De er stadig at betragte som børn, der skal vokse til og finde deres plads iblandt os. Og det må jeg jo nok kunne forstå, at vil jeg stille alle muslimer til ansvar for noget, som enkelte tosser iblandt dem foretager sig, så ville det dels være højst uretfærdigt og dels formentlig have den modsatte effekt.

Og her er det altså, at jeg tåbe insisterer på at betragte muslimer som voksne, ansvarlige mennesker, altså som mennesker, der er i stand til at tage ansvar for den måde, mennesker læser voldsopfordringerne i koranen på. Og det er såmænd blot det, jeg vil med mit annonceforslag. Men det har vist ikke nogen gang på jord.

Endnu.

Dette indlæg blev udgivet i Islam versus kristendom, Samfundsforhold og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.